petek, 29 marca, 2024
11.8 C
Ljubljana

SPLETNA STRAN JE V IZDELAVI

Bliskoviti poraz najbogatejših

Neslavni konec superlige: milijarderji so podcenili moč navijačev in odločnost slovenskega predsednika Uefe Aleksandra Čeferina.

»Superlige po mojem mnenju sploh nikoli ni bilo. Bil je le poskus ustanovitve neke fantomske lige bogatih, ki ne bi upoštevala nobenega sistema, ne bi upoštevala piramide nogometa v Evropi, tradicije, kulture in zgodovine. Jaz sem mojim delegatom na kongresu, ki so prišli dan prej in bili zaskrbljeni, kaj bo z nogometom, rekel: ‘Dajte mi 24 ur, pa te lige ne bo več,’« je minulo sredo, ko se je prvi vihar že polegel, v pogovoru za Pop TV povedal Aleksander Čeferin, prvi mož Evropske nogometne zveze (Uefa).

Moč nogometa

»Verjel sem v moč nogometa. V teh petih letih, odkar sem tukaj, sem spoznal to enormno energijo. Nogomet lahko začne ali ustavlja vojne. Nogomet lahko sproža izjemne družbene premike in prepričan sem bil, da še posebej v Angliji navijači ne bodo popustili,« je še dejal Čeferin, potem ko je postalo jasno, da je superliga komaj dva dni po njeni uradni potrditvi neslavno propadla, še preden je zares zaživela. »Milijarderji, vključeni v odpadniški projekt, so podcenili moč navijačev. To je značilno za ljudi, ki so obkroženi s takimi, ki jim prikimavajo in jim govorijo, da so najboljši, najlepši in najpametnejši,« je še pomenljivo dodal Slovenec z najpomembnejšo mednarodno funkcijo.

Aleksander Čeferin
leksander Čeferin je še utrdil svoj ugled na položaju predsednika Evropske nogometne zveze. Foto: Luka Cjuha

Seveda pa na ugoden razplet za evropski nogomet še zdaleč ni kazalo ob prvotnem šoku po razkritju nastajanja zaprte nogometne lige, ki jo je v tajnosti pripravljala pisana druščina lastnikov najbogatejših evropskih klubov ob podpori ameriške banke JPMorgan Chase. V njej so se med drugim znašli ameriški finančni mogotci, ruski oligarh, arabska kraljeva družina, italijanski industrijski magnat in španski bogataši. Mogočna druščina torej, ki pa ni računala na tako odločen in hiter odziv Čeferina in navijačev, zato ji je zmanjkalo časa za pripravo terena.

Lažnivci in kače

»Morda sem bil naiven, vendar vedno pravim, da je bolje biti naiven kot lažnivec. Jaz sem samo naiven,« je pozneje priznal Čeferin, ki je bil sprva zelo presenečen ob informaciji o nastajanju superlige. Najmočnejši klubi so sicer v minulih letih že večkrat omenjali takšno možnost, a so se vedno znova zadovoljili s kakšno manjšo spremembo tekmovanja, ki jim je šla na roko. Tudi tokrat je kazalo tako, saj so nekateri ustanovitelji superlige, med njimi zlasti predsednik Juventusa Andrea Agnelli, vse do zadnjega zanikali njeno nastajanje in celo hvalili nov model lige prvakov, ki naj bi ustrezal prav najmočnejšim klubom. A ko je Čeferin pred dobrim tednom želel preveriti resničnost novih informacij pri Agnelliju, s katerim sta bila družinska prijatelja, je Italijan izklopil telefon.

»Andrea Agnelli je največje razočaranje od vseh. Še nikoli nisem videl osebe, ki bi se tolikokrat zlagala in tako temeljito, kot se je on. Nismo vedeli, da smo imeli kače tako blizu sebe. Zdaj to vemo,« je Čeferin že dan pozneje izjavil na tiskovni konferenci, na kateri je napovedal tudi kaznovanje klubov in prepoved reprezentančnih nastopov za njihove nogometaše.


Ducat umazanih z izgubo
Vseh 12 klubov nesojene superlige je vanjo zmamil obet hitrih in velikih zaslužkov. Že ob vstopu naj bi vsak klub prejel po skoraj 400 milijonov evrov, s katerimi bi lahko pokrili velike izgube, ki so posledica zlasti praznih stadionov in odpadlih tekem med epidemijo, pa tudi vrtoglavih plač nogometašev in lahkomiselnega trošenja denarja v boljših časih. Po podatkih spletne strani Swiss Ramble naj bi dvanajsterica klubov v lanskem letu skupaj ustvarila kar 1,4 milijarde evrov izgube, v kar ni všteta pričakovana izguba Liverpoola, ki edini še ni objavil lanskih bilanc.
Med izgubaši vodi Milan s 177 milijoni evrov izgube, za petami mu je Juventus s 168 milijoni evrov izgube, sledijo pa Manchester City (–160), Barcelona (–152), Inter (–117), Chelsea (–112), Arsenal (–89), Real (–88), Atletico (–87), Tottenham (–40) in Manchester United s 13 milijoni evrov izgube.
Kljub velikim izgubam v lanskem poslovanju so vrednosti klubov še vedno velikanske. Vrednost Reala ocenjujejo na kar štiri milijarde evrov, tik za njim je večna tekmica Barcelona (3,9 milijarde), tretji pa Manchester United (3,5 milijarde). Četrto mesto si delita Manchester City in Liverpool, oba vredna po 3,4 milijarde evrov. Sledijo Chelsea (2,6 milijarde), Arsenal (2,4), Tottenham (1,9), Juventus (1,7), Atletico (0,8), Inter (0,6) in Milan, ki je vreden pol milijarde evrov.

Idejo o zaprti ligi najbogatejših klubov, iz katere ne bi nikoli izpadli in bi zgolj zase zadržali velike zaslužke, ki jih Uefa namenja tudi razvoju nogometa in pomoči drugim klubom, so v en glas brž obsodili navijači in mnogi nogometaši. Med prvimi se je oglasil nekdanji kapetan Manchestra Uniteda Gary Neville, ki je izrazil ogorčenost: »Najbolj sem razočaran nad Unitedom in Liverpoolom. Več kot 100-letna zgodovina razvoja iz povsem delavskih okolij ter zdaj prazne puhlice ‘nikoli ne boste hodili sami’. In vse to za tekmovanje, ki sploh ni tekmovalno in iz katerega ne moreš izpasti? To je sramota. Gre za pohlep.«

Pomoč politikov

Nestrinjanje z odločitvijo velikih klubov so hitro izrazili tudi politiki, med njimi francoski predsednik Emmanuel Macron in britanski premier Boris Johnson. »Zagovarjati moramo evropski model športa, ki temelji na vrednotah raznolikosti in vključenosti,« je zapisal predstavnik evropske komisije Margaritis Schinas.

Fiorentino Perez
Fiorentino Perez, predsednik Reala iz Madrida, še vedno trmasto vztraja pri nogometni superligi. Foto: Reuters

»Navijači so številni, ljubijo svoj klub, in če se navijači razjezijo, je to ene vrste revolucija. Nobena država si tega ne more privoščiti. Predsednik vlade Združenega kraljestva je ravnal odgovorno, ko je stopil na stran navijačev. Ne le zaradi kulture in ljubezni do nogometa, temveč tudi, ker to zagotavlja red v državi,« je ocenil Čeferin po tistem, ko je vseh šest angleških klubov hitro obžalovalo sodelovanje pri superligi in preklicalo vstop vanjo. Brexitu so brž sledili še italijanski klubi. »Če sem iskren in pošten, projekt očitno ne bo izpeljan,« je poraz priznal tudi Agnelli, čeprav se na njegovo »iskrenost in poštenost« ne gre zanašati. Za zdaj pri odcepitvi vztrajata le Barcelona in Real, čigar predsednik Fiorentino Perez je glavni pobudnik ločene lige. »Že dolgo vem, da si Perez ne želi predsednika Uefe, kot sem jaz. To je še večja spodbuda, da bom ostal. Želi si predsednika, ki bi ga ubogal, ki bi ga poslušal in ki bi naredil tako, kot on misli,« ugotavlja Čeferin, ki poudarja, da epidemija ni edini razlog za velike izgube nekaterih klubov. »Če preveč plačuješ neustrezne igralce in zato ne dosežeš rezultata, to pripelje do finančnega minusa. Bayern München pa nima izgube in je osvojil ligo prvakov. Ni se treba vedno izgovarjati na covid-19.«

Do oddaje članka še ni bilo odločitve, kakšne kazni bi lahko doletele uporniške in pozneje pokesane klube. »Mislim, da bomo morali oceniti, kakšna je situacija za konkreten klub, in nato videti, kako se bo vse skupaj izteklo. Najprej moraš biti vsaj približno pošten, da lahko pričakuješ dialog z druge strani. Bo pa naprej malce drugače. Velik si, ko znaš priznati napako. Vrata Uefe so odprta, če sprejmeš posledice svojih dejanj,« je napovedal Čeferin.


Lastniki odpadniških klubov
Lastnik Arsenala je Američan Stan Kroenke, Manchester United je v rokah Američana Avrama Glazerja in njegove družine, lastnica Liverpoola pa je skupina Fenway, ki jo vodi ameriški milijarder John W. Henry. Lastnik Chelsea je že 18 let ruski oligarh Roman Abramovič, Manchester City je leta 2008 kupil Mansur bin Zajed Al Nahjan, član kraljeve družine Združenih arabskih emiratov. Edini z angleškim lastnikom je Tottenham, ki ga vsaj na papirju vodi Joe Lewis, trgovec z valutami, ki iz davčnih razlogov živi na Bahamih. Milan je v lasti ameriške fundacije Elliott Management, ki jo je ustanovil Paul Singer, njegov mestni tekmec Inter pa je v rokah kitajske investicijske skupine Suning Holdings Group.
Juventus je že od leta 1923 v lasti italijanske dinastije Agnelli, ki je tudi lastnica avtomobilske tovarne Fiat. Atletico Madrid ima tri lastnike. Večinski delež ima španski milijarder Miguel Angel Gil Marin, preostali delež si delita Idan Ofer in Enrique Cerezo. Barcelona in Real sta v lasti članov kluba, ki plačujejo članarino in vplivajo tudi na odločitve. Barcelona se lahko pohvali s 144.000, Real pa z 90.000 člani.

SORODNI ČLANKI

Luka Dončić v akciji

Slovenija z Dončićem po olimpijske igre

0
Od 29. junija do 4. julija bo Slovenija v kvalifikacijah v Kaunasu lovila svojo prvo uvrstitev na olimpijski košarkarski turnir. Potem ko je slovenska košarkarska reprezentanca leta 2017 na evropskem prvenstvu s končno zmago poskrbela...
NK Mura v Ljudskem vrtu

Zgodovinski uspeh Mure

0
Lani je za presenečenje v slovenski ligi poskrbelo Celje, letos pa prvoligaš iz Prekmurja. Slovensko nogometno državno prvenstvo je drugo leto zapored poskrbelo za pravo srhljivko. Potem ko je Celje lani v zadnjem krogu za...
Etapa Giro

Giro čez cerovski klanec

0
V nedeljo bo Slovenija gostila del etape Gira d'Italia, kolesarskega spektakla, ki se postavlja ob bok Tour de Franceu in Vuelti. Kolesarji se bodo peljali skozi Goriška brda, Solkan in Novo Gorico. V nedeljo se...

NAJBOLJ BRANI ČLANKI

Ukrepe opuščamo, za občasno zmedo so kriva tudi nejasna pravila

Novi koronavirus se lahko ponovno začne širiti, če ne bomo spoštovali smiselno uvedenih ukrepov.

Vinko Šimek: honorar si je delil z inflacijo

Na območju nekdanje Jugoslavije je njegova kaseta s šalami pred štirimi desetletji dosegla  osemkratno zlato naklado, osemkrat po 50.000 prodanih primerkov. Poleg mnogih turnej, predvsem z...

S covidom-19 v službo? Grozi vam huda kazen!

Dokler ne bo cepiva, se je pametno držati nekaterih osnovnih napotkov, sicer lahko v neroden položaj spravimo sebe in ljudi okoli nas. Včeraj je bilo...

ZADNJI ČLANKI

Nedeljsko kosilo: Tarator – balkanski gaspačo

Tudi v Bolgariji imajo svojo različico te znamenite juhe, ki je narejena iz svežih kumar, kopra, česna, orehov, jogurta, oljčnega olja in vode, in...

75 najlepših: Klic srca

Ansambel, ki deluje od leta 2000, sestavljata bratranca vokalist Blaž Švab in harmonikar Rok Švab ter brata kitarist Peter Oset in basist Franjo Oset....

(Nedeljski dnevnik) Modra rakovica požre, kar leze in gre

Ko pomemben politik, kot je predsednik beneške dežele (Veneto) Luka Zaia, skliče novinarsko konferenco in pozira z veliko modro rakovico v rokah, je najbrž...